Kildepladsen

Kildevej fører til Kildepladsen. I gamle dag var der en valfartskilde hvor man Sct. Hans Aften kunne bade og slippe af med sine skavanker.

Kilden havde navnet Sct. Vilhelms Kilde. Vilhelm er enten navnet på en uheldig klokkestøberlærling, der kom gruelig af dage, eller også hentyder Skt. Vilhelm til abbed Vilhelm på Æbelholt Kloster. Han blev kanoniseret som helgen i 1218. Men hvorfor skulle en kilde på Midtsjælland dog hente navn fra en nordsjællandsk munk?

Historien om klokkestøberlærlingen er sjovere. Lærlingen hed Vilhelm og han skulle hjælpe klokkestøberen Johannes Fastenowe med at støbe en klokke til kirken. Han kom imidlertid til at komme for meget sølv i legeringen. Det drejede sig om en stor portion, som klokkestøberen havde lagt i sin pensionsopsparing uden at fortælle det nogen steder. Han blev så vred over lærlingens hjælpsomhed, at han som tak slog drengen ihjel. Og der hvor han lå sprang en kilde frem!!

Sagnet om drengen kæder i øvrigt lokaliteten sammen med kirkens historie.

I 1840erne havde man glemt al snak om helbredende kræfter. Men man holdt stadig fast i traditionen med at holde kildemarked. Enhver landsby med respekt for sig selv holdt sådanne fester. Vigersted og Ortved holdt således fest ved kilden. Brændevinen var billig og øllet flød. Det skete, at der kom karle fra andre byer i nærheden. De kom for at score damer. Her kom de typisk fra Kværkeby og Jystrup.

En aften var der kommet 6-7 karle fra Kværkeby. Da spritten gik ind faldt hjernen fra, og der opstod slagsmål mellem Rasmus fra Vigersted og de fremmede. Rasmus forsvarede sig med slag og spark, men til sidst var han klemt. En af karlene sprang op på ryggen af ham med en kniv i hånden.

Da kom Rasmus` søster til hjælp. Hun var kendt for sin råstyrke og blev i daglig tale kaldt Stærke Kirsten. ”Skal I slå på min broder? Jeg skal satan pusteme lære jer noget andet!” udbrød hun og så gik hun i gang. En af karlene blev anbragt med hovedet nedad i en tjørnebusk. De andre blev en for en kastet ned af bakken og havnede i åen.

Karlene trak stave ud af risgærdet, der stod rundt om marken, og tærskede løs på hinanden.

Kirsten snuppede en kæp ud af risgærdet ved åen og bankede løs på karlene, indtil de fortrak.

 Kirsten tjente hos en købmand i Ringsted. Her var hun kendt for at kunne løfte en tønde med brændevin op på hestevognsladet. Ingen andre mænd eller kvinder kunne gøre hende det kunststykke efter.

Hun blev lykkeligt gift og boede på Kathrinelyst i Benløse med sin mand, med hvem hun fik 8 børn.

Københavns Vandforsyning.

De brønde der ligger langs med åen, er en del af Københavns vandforsynings boring i Vigersted. Det et af Danmarks største vandreservoirer. Rundt om Vigersted kan man følge sporet af brønde helt om til Kirsebæralleen.

Det her område kan levere 5,2 millioner kubikmeter vand om året til København. Det svarer til en tiendedel af behovet. Gennemsnitlig leverer de 3,1 mill. Kubikmeter.

De geologiske forhold med meget kalk i jorden gør at der er rigtig meget drikkevand her.

Boringen blev anlagt og sat i system i slutningen af 60-erne. På hjørnet af Bjergvej og Ejdamsvej, er der en pumpestation. Her iltes vandet og pumpes videre til Regnemark Vandværk

Der er rigtig mange kildepladser her i på Midtsjælland. Der er faktisk 12. Men den i Vigersted er den største.

Seneste kommentarer

Del siden